Normal view MARC view ISBD view

PENJENISAN ALKOHOL DAN KESAN PENGGUNAANNYA DALAM MAKANAN DAN MINUMAN [article] /DZulkifly Mat Hashim, Nurul Hayati Abdul Hamid

By: DZulkifly Mat Hashim.
Contributor(s): Nurul Hayati Abdul Hamid.
Material type: materialTypeLabelArticleSubject(s): Alcohol In: Jurnal Halal Jurnal Halal 2008M/1429H, p. 21-35Abstract: Perkataan alkohol berasal daripada Bahasa Arab iaitu al kuhul yang bermaksud intipati (essence). Di dalam ilmu kimia, alkohol diertikan sebagai sebatian organik yang mempunyai kumpulan hidroksil (-OH) sebagai kumpulan berfungsinya. Penamaan sesuatu sebatian alkohol adalah berdasarkan kepada bilangan atom karbon yang membentuknya dan mempunyai akhiran -ol. Pengkelasan alkohol boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu alkohol monohidrik, alkohol dihidrik, gula alkohol dan alkohol lemak.
List(s) this item appears in: Halal
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Perkataan alkohol berasal daripada Bahasa Arab iaitu al kuhul yang bermaksud intipati (essence). Di dalam ilmu kimia, alkohol diertikan sebagai sebatian organik yang mempunyai kumpulan hidroksil (-OH) sebagai kumpulan berfungsinya. Penamaan sesuatu sebatian alkohol adalah berdasarkan kepada bilangan atom karbon yang membentuknya dan mempunyai akhiran -ol. Pengkelasan alkohol boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu alkohol monohidrik, alkohol dihidrik, gula alkohol dan alkohol lemak.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.